Gemeente Bezoek Diksmuide

Western Front Way - Via Sacra

De Western Front Way is een nieuwe langeafstandswandel- en fietsroute voor vrede, mentaal welzijn en herinnering en loopt over de paden die de lengte van de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog met elkaar verbinden. Het idee werd herontdekt in een brief die was geschreven door een jonge soldaat, Alexander Douglas Gillespie, die diende bij de slag bij Loos in 1915. Hij schreef thuis aan zijn familie en schoolhoofd dat, nadat de Grote Oorlog was beëindigd, hij droomde van het creëren van een “prachtige weg… voor alle naties om samen te lopen in vrede zodra het conflict voorbij was.”

De Western Front Way loopt van Nieuwpoort aan de Belgische kust tot Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens. Meer info op de officiële website.

Schildjes in 2 richtingen wijzen je de weg. Wil je een globaal overzicht welke gemeenten en steden er op dit traject liggen, dan kan je de kaart van Nieuwpoort tot Albert (Frankrijk) onderaan de pagina downloaden.

Wandelgids

Bij de dienst Toerisme kan je ook een wandelgids van de Western Front Way kopen ( 6). Er wordt ingezoomd op Vlaams grondgebied en onderweg ontdek je minder gekende oorlogssites, bijzondere weetjes en straffe verhalen die je tocht langs het gewezen front een extra dimensie geven. De wandelgids is een uitgave van de drie Frontsteden Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper met medewerking van de gemeente Zonnebeke. Miguel Bouttry schreef de teksten.

App 

Je kan de Western Front Way nu ook al wandelend of fietsend ontdekken via de WFW app. Via deze pagina vind je de link naar de app. 

Na samenwerking met Westtoer en de toeristische kantoren van de Vlaamse Frontsteden Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper, is de route volledig gemarkeerd in België. Het idee van Gillespie werd in België gerealiseerd over een afstand van 100 km of 160 km als je de lus via Tyne Cot erbij rekent. Er zijn schildjes geplaatst langs het volledige traject tot aan het meest zuidelijke punt in Pfetterhouse. Je kan het traject in 2 richtingen volgen.

De wandelgids met daarin het Belgische traject is te koop (6 euro) bij de dienst Toerisme.

De app kan je gratis downloaden.

Deel deze pagina