Gemeente Bezoek Diksmuide

Icoonroutes Vlaanderen

Negen icoonroutes voor een fietsvakantie in Vlaanderen. Elke Icoonfietsroute haakt de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Alle icoonroutes zijn volledig en in twee richtingen bewegwijzerd. Je kiest dus zelf in welke richting je wil fietsen, en waar je wil starten of aankomen.

De route die door Diksmuide passeert is de Frontroute 14-18. Deze route neemt je mee op sleeptouw door het vernielde en weer opgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert aan weerskanten van de frontlijn, waar je begrijpt hoe strategisch dat landschap in oorlogstijd was. Via bunkers en dug-outs, loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels zie je de actie zich ontvouwen. Op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen proef je dan weer de stilte.

Je komt voorbij het Albert I-Monument in Nieuwpoort en doorkruist het gebied tussen de IJzer en de oude spoorlijn Frontzate, dat in 1914 onder water werd gezet. Wil je boven dat platte landschap uitstijgen, dan kan je in Diksmuide de 84 meter hoge IJzertoren beklimmen. Even uitblazen en je kan je tocht verderzetten langs highlights als het Memorial Museum Passchendaele 1917 en verderop, in Vredesstad Ieper, langs bossen en de beroemde Ieperboog. De route brengt je uiteindelijk naar het charmante Mesen, voorbij het verhaal van de Mijnenslag rond Wijtschate.

Ruim honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog verwelkomt de Westhoek je met open armen in een landschap waar natuur en geschiedenis mooi in elkaar overgaan. De fietswegen zijn er trouwens even voortreffelijk als de gastvrijheid! Aan jou de keuze om de Frontroute 14-18 te starten in Nieuwpoort of Mesen — volg de bordjes en je raakt sowieso op bestemming. 

De Vlaams Icoonfietsroutes werden gebundeld in de "Gids voor de Vlaamse Icoonfietsroutes", te koop bij o.a. Standaard Boekhandel en de webshop van Westtoer

Contact

Dienst toerisme

Adres
Grote Markt 68600Diksmuide
Tel.
051 79 30 50
E-mail
toerisme@diksmuide.be

Meer info op deze website: https://www.vlaanderenmetdefiets.be/.

Download de routekaart hieronder of haal je gratis kaart bij de dienst Toerisme!

Koop de "Gids voor de Vlaamse Icoonfietsroutes", bij o.a. Standaard Boekhandel of de webshop van Westtoer

Deel deze pagina