Gemeente Bezoek Diksmuide

Mee-Rij-Bankjes

In Oostkerke, Lampernisse en het centrum van Diksmuide vind je sinds enkele weken Mee-Rij-Bankjes. De bankjes vormen een moderne variant op het liften en zorgen voor extra mobiliteitsaanbod op het platteland. Want wonen in onze landelijke Westhoek is heerlijk… en nóg leuker als je mobiel bent! Bekijk zeker even het instructiefilmpje!

Mee-Rij-Bankje in 3 stappen


Locaties bankjes

Het principe achter de Mee-Rij-Bankjes is eenvoudig. Dorpsgenoten en passanten vinden een Mee-Rij-Bankje is de dorpskern van Oostkerke (Sint-Veerleplein, zijde Lampernissestraat) en Lampernisse (Visserskapel) en in de IJzerlaan in het stadscentrum ter hoogte van huisnummer 49 (Kringwinkel).


Moderne liftvariant

Wie plaatsneemt op één van de bankjes maakt duidelijk dat hij of zij naar het stadscentrum of naar Oostkerke/Lampernisse reist. Een chauffeur of dorpsgenoot kan de bankzitter vervolgens een (gratis) lift aanbieden. Waar de duim opsteken het universele liftgebaar is, is het binnen dit systeem het bankje zelf dat de liftvraag verduidelijkt. Een overkapping op de banken beschermt tegen de regen, maar toont ook dat het geen gewoon bankje is.


Dorpsgemeenschap

Waar bij liften soms wat meer schroom is, zorgt het georganiseerde karakter van het liftsysteem ervoor dat de drempel voor zowel de reiziger als chauffeur kleiner is. De dorpsgemeenschappen dragen dit systeem, promoten het gebruik en houden het in stand. Hoewel het sociaal weefsel in kleinere dorpsgemeenschappen als Oostkerke en Lampernisse – waar iedereen elkaar kent – doorgaans vrij sterk is, nodigen de Mee-Rij-Bankjes uit om nog meer sociale contacten te leggen.


Primeur

De bankjes zijn een primeur in Vlaanderen en – met uitzondering van de Oostkantons (regio Eupen) – in België. Het idee komt overgewaaid uit Duitsland, waar je regelmatig gelijkaardige initiatieven kan spotten.

Spelregels

Wie plaatsneemt op het bankje wordt ook gewezen op enkele ‘spelregels’ om het systeem veilig en fair te houden. Zo is het systeem volledig vrijblijvend en vrijwillig en zijn ritten gratis en bedoelt als vriendschapsdienst. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen enkel met een meerderjarige begeleider reizen, jongeren tussen 14 en 18 reizen met toestemming van hun ouders. Passagiers zijn bovendien ook verzekerd in de wagen via de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

Partners

Het Mee-Rij-Systeem kostte in totaal 5.800 euro. Daarvan werd 2.900 euro (50%) verkregen via steun van het Europees plattelandsfonds LEADER via het project ‘Goesting in een Stukje Platteland’. Met dat project wil het stadsbestuur ons platteland verder promoten en positief in de kijker zetten.

Contact

Toerisme Diksmuide

Adres
Grote Markt 68600Diksmuide
Tel.
051 79 30 50
E-mail
toerisme@diksmuide.be

Deel deze pagina