Gemeente Bezoek Diksmuide

Liksems en LANDSCAPES | Feel Flanders Fields

foto ©Westtoer, Jan D'HONDT

Beleef Liksems, ontdek de littekens die achterbleven in ons landschap na de Eerste Wereldoorlog. De expo en 6 belevingsroutes nemen je mee door dat landschap. 

Liksems kadert in het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields (i.s.m. Toerisme Vlaanderen en Westtoer)*. 

LIKSEMS:
ONTDEK DE LITTEKENS IN HET LANDSCHAP

Er valt heel wat te beleven, op maat van het hele gezin!

Liksems Expo t.e.m. 1 september 2024
De expo Liksems (West-Vlaams voor 'littekens') in de Verhalenschat bij de dienst Toerisme toont je hoe het frontlandschap evolueerde naar een vredevol herdenkingslandschap. Verschillende kunstzinnige storytellers nemen je daarvoor op sleeptouw: frontschilders Karel Van Lerberghe, Charles Fouqueray en kunstenares Käthe Kollwitz en haar zoon Peter. Zij wijzen op de verwondingen, de littekens die we vandaag nog herkennen. Bezoek je op eigen houtje de expo, dan is de ErfgoedApp je gids. 

foto © Gene Vangampelaere

Belevingsroutes
Combineer een bezoek aan de expo met één van de belevingsroutes: drie fietslussen, twee
gezinsvriendelijke wandelcircuits met doe-opdrachten of een boottocht door het Diksmuidse landschap. Tijdens de route verken je de talloze Belgische, Franse of Duitse relicten en verhalen. Laat je begeleiden door een gids of ga zelf op pad met de ErfgoedApp. De verschillende routes (kaarten en gpx*-bestanden) kan je downloaden onderaan deze pagina. Benieuwd naar andere LANDSCAPES-routes? De links vind je meer naar onderen op deze pagina. 

 • Fiets
  - Charles Fouquerayfietsroute (45 km): belicht de Franse verhaallijn
  - Karel Van Lerberghefietsroute (45 km): belicht de Vlaamse/Belgische verhaallijn
  - **Onzichtbaar Landschap: Marie-Thérèse Claeysfietsroute (58 km): belicht de Duitse verhaallijn

 • Wandel
  - Herschapen Oostkerke (2,5 km)
  - Wandelfront Kaaskerke (5 km)

 • Vaar mee met boottochten (1 juli t.e.m. 31 augustus)
Wil je op graag een gegidst bezoek met of zonder begeleide wandel- of fietslus reserveren, of liever een Liksemsboottocht met gids? Stuur een mail naar toerisme@diksmuide.be.
De Liksemsfiets- en wandelroutes kan je onderaan deze pagina downloaden. 
Download hier de FARO ErfgoedApp.

Onderaan deze pagina vind je de handleiding "Aan de slag met de ErfgoedApp" om de routes op de ErfgoedApp te bekijken.

50.000 bloemen voor Flanders Fields

In het najaar van 2023 werden 50.000 alliums geplant, verspreid over de hele in de Westhoek Samen toveren we Flanders Fields om tot een paarse bloemenzee. Een krachtige oproep voor een duurzame toekomst en een hoopvol statement voor vrede.

Op tal van bekende en minder bekende WO I-sites gingen bewoners en bezoekers aan de slag om van de Westhoek een bloeiende vredesregio te maken. Bekijk hier meer info over het project, waarom er precies voor alliums gekozen werd en de kaart met alle alliumvelden. 

In de periode mei en juni zal de bloemenpracht te bewonderen zijn aan o.a. het Stiltepad, Museum aan de IJzer, het Esenkasteel, de Duitse militaire begraafplaats (Vladslo) en het Roggeveld (Esen). 

Wordt verwacht in 2024 (o.v.b.):

 • mei en juni: Bloeiperiode alliums

 • 2 juli t.e.m. 31 augustus: Boottocht elke di / do / za en zondag

 • vrijdag 23 augustus 2024: Theaterwandeling

 • vrijdag en zaterdag 30 en 31 augustus 2024: Liksems Apotheose

*LANDSCAPES | Feel Flanders Fields:

Wie door de Westhoek passeert voelt het verleden. Kraters, bunkers en begraafplaatsen tekenen ons landschap. Tot aan het einde van de zomer van 2024 richt onze stad, samen met andere Westhoekgemeenten, de blik op het herdenkingslandschap na WO I. Onder de noemer LANDSCAPES | Feel Flanders Fields (i.s.m. Toerisme Vlaanderen en Westtoer) krijg je een interessant en verrassend programma voorgeschoteld.

Meer info over LANDSCAPES | Feel Flanders Fields: www.landscapes.be

Alle LANDSCAPES-fietsroutes vind je hier
Klik hier voor alle LANDSCAPES-wandelroutes. 

**Onzichtbaar Landschap

Een LANDSCAPES-project van Regionaal Landschap Westhoek.
24 kunstwerken verspreid over de Westhoek brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Plaatsen waar een goeie 100 jaar geleden gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar tramsporen liepen om de soldaten te bevoorraden. 

Een volledig overzicht van alle locaties, kunstwerken en de daaraan verbonden fietsroutes vind je op www.onzichtbaarlandschap.be.

Gebruik de FARO ErfgoedApp om meer te weten te komen over de kunstwerken en de extra stopplekken onderweg.

Fietsroute Marie-Thérèse Claeys (Onzichtbaar Landschap)

Verken het Duitse hinterland (Diksmuide, Kortemark, Koekelare, Ichtegem) op de Marie-Thérèse Claeysfietsroute (55 km) na een bezoek aan de expo. Startplaats is immers de Grote Markt. Onderweg ontdek je meerdere kunstwerken. Meer info over de kunstwerken en stopplaatsen vind je in de FARO ErfgoedApp.

Deze fietsroute kadert net zoals de andere Liksemsfietslussen in het WO I-thema LANDSCAPES | Feel Flanders Fields van Toerisme Vlaanderen en Westtoer en daarnaast ook in het project Onzichtbaar Landschap van Regionaal Landschap Westhoek.

Contact

Toerisme Diksmuide

Adres
Grote Markt 68600Diksmuide
Tel.
051 79 30 50
E-mail
toerisme@diksmuide.be
Website
https://www.toerismewesthoek.be/nl/landscapes/intro

Reserveren voor een vrij bezoek aan de expo is niet nodig. 

Gebruik de ErfgoedApp bij je bezoek aan de expo.

Wil je op graag een gegidst bezoek met of zonder begeleide wandel- of fietslus reserveren, of liever een Liksemsboottocht met gids? Stuur een mail naar toerisme@diksmuide.be.
De Liksemsfiets- en wandelroutes kan je onderaan deze pagina downloaden. 

Ben je op zoek naar andere LANDSCAPES-routes?

Openingsuren expo:

 • Van 1 oktober tot 29 maart: maandag tot en met zaterdag van 10 tot 15.30 uur, behalve op de hieronder vermelde sluitingsdagen. Op zondag en feestdagen gesloten.

 • 30 maart tot en met 1 september: elke dag (ook op zon- en feestdagen) van 9.30 tot 16.30 uur.
*Navigeren met een GPX-bestand voor fiets- en wandelroutes biedt jou de mogelijkheid om op verkenning te gaan en nieuwe paden te betreden. Het stelt jou, als fietser of wandelaar in staat om gedetailleerde routes te plannen, te delen en te volgen met behulp van GPS-technologie.
Weet je nog niet helemaal hoe het werkt? Dan kan de uitleg op de website van Visit West-Vlaanderen je op weg helpen.

Deel deze pagina