Gemeente Bezoek Diksmuide

Feniks 2020 | vanaf mei 2020 (o.v.)

Eind 1918 was het idyllische Diksmuide omgevormd tot een desolaat maanlandschap. De Eerste Wereldoorlog had dorpen en steden langs het front in de Westhoek weggeveegd. De velden oogden rampzalig door de vele granaatputten, mijnkraters, het oorlogsschroot, de stapels onontplofte munitie, loopgraven, bunkers en smalspoorlijnen.

Eind 1918 keerden de eerste inwoners terug, op zoek naar hun woonplaats. De eerste fronttoeristen zakten in steeds groten getale af. Een traditionele architectuur moest de sporen van de oorlog uitwissen en de Westhoek in al zijn schoonheid herstellen. De Westhoek herrees stilaan, als een Feniks uit zijn as.

In 2021, zowat een eeuw na het prille herstel, staan we vol bewondering stil bij de wederopbouw, na jaren aandacht voor oorlog en vernieling. Een beklijvende evocatie op de Grote Markt (12 mei 2021 o.v.), een begeesterende tentoonstelling in het stadhuis en het stadscentrum en een kalender vol ontdekkingstochten.


ON HOLD: FENIKS EXPO - Diksmuide uit de as herrezen


Het heropleven van de stad en de streek na 1918, was niet enkel een verhaal van herbouwen met stenen. Het is ook het herleven van mensen. Niet alleen huis en land waren zwaar geteisterd door de Eerste Wereldoorlog. Volg drie pioniers, prille, nieuwe Diksmuidelingen, hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen. Commissaris Focke wil orde in dit verwoeste wilde westen, handelaar Missiaen laat de lade rinkelen door de eerste fronttoeristen en de jonge Celestine laat het leven openbloeien midden het verrijzende Diksmuide.

Volg hun verhaal en ontdek hun emotionele tocht doorheen de Expo Feniks Diksmuide.
Een niet te missen multi-mediale en multi-emotionele beleving.

Ingang: Toerisme Diksmuide | Opening 16 mei o.v. | Dagelijks van 10u tot 16u | gratis toegang

Verplaatst naar 12 mei 2020 (o.v.): EVOCATIE ‘Feniks-Diksmuide: uit de as herrezen’

Op de Grote Markt brengen we de weerklank van drie getuigen van het eerste uur. Een exclusief evocatief spektakel over de wederopbouw EN het wonderbaarlijke heropleven van de stad tussen 1918 en 1926. Niet alleen huis en land waren totaal verwoest door de Eerste Wereldoorlog.

Drie pioniers, prille nieuwe Diksmuidelingen, brengen het verhaal van vele Diksmuidelingen en nieuwkomers. Herbeleef hun verhaal via onder meer de begeesterende live muziek, enscenerende acts en dans en beklijvende videoprojecties op de stadhuisgevel. Hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen.

Een niet te missen multi-mediale en multi-emotionele beleving. Gerenommeerde acteurs en muzikale sterren (namen volgen) staan samen met de Muziekkapel van de Marine garant voor een onvergetelijke avond !
Openluchtspektakel Grote Markt | 20u30 | Gratis toegang | Tribunezitplaatsen betalend én te reserveren.
Voorverkoop voor tickets zal pas volgend jaar starten. Het evenement werd uitgesteld naar 2021 door de maatregelen rond Corona.


16 mei – 15 nov 2020: Feniks WANDEL-route Diksmuide

De erfgoedwandelroute Stadslink (3 km) Diksmuide krijgt in 2020 een extra Feniks-tintje.
Een vijftiental piramides op het circuit tonen exclusief beeldmateriaal over de wederopbouw van de stad na 1918. In het desolate puinlandschap zie je de eerste houten noodwoningen en winkeltjes opduiken. Aannemers en arbeiders gaan aan de slag om Diksmuide weer groots te maken. Door de massale steun van landgenoten en middelen van over de landsgrenzen, slaagt Diksmuide er in na vijf jaar tijd te schitteren als nieuwe stad.
Ontdek dit verhaal na een gratis bezoek aan de tentoonstelling Feniks Diksmuide op het stadhuis, van 16 mei tot 15 november 2020.


16 mei – 15 nov 2020: Feniks FIETS-routes Diksmuide

De twee Feniks fietstochten (35 km - west en 40 km - oost) voeren je langs de 14 pittoreske dorpen rond Diksmuide. Onderweg ontdek je hoe deze kleine gemeenschappen zich na de oorlog terug rechten. Hoe de woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke op een andere plek heropgebouwd werden. De infoborden bij de dorpsonthaalpunten geven je de geschiedenis per dorp weer en tonen de wederopbouwtijd in het bijzonder.

Deze fietsroutes werden uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek.

Start: Toerisme Grote Markt 6, Diksmuide. (parkeer op de gratis centrumparkings in de buurt)

De gratis wegbeschrijvingen van deze themaroutes zijn vanaf 15 mei 2020 te verkrijgen bij Toerisme Diksmuide (Grote Markt 6) of hier te downloaden.
Zondag 13 september 2020: Feniks-Open-Monumenten-Dag

Een boeiende zondag vol wederopbouwweetjes op plaatsen en in gebouwen waar je anders niet komt.
- Feniks - expo in het stadhuis als startpunt (10 – 16u) (gidsen aanwezig in kelder en op zolder)
- Geanimeerde gidsbeurten in de stad om 10u, 11u, 14u, 15u en 16u
- Begeleide fietstocht rond de stad om 10u en 14u

6 FENIKS-WEEKENDS : ON HOLD. Iedere 4de weekend van de maand

Van mei t.e.m. oktober 2020.
Tijdens deze weekends: 23 & 24/05 (o.v.), 27 & 28/06, 25 & 26/07, 22 & 23/08, 26 & 27/09 en 24 & 25/10. Begeleide (avond)wandelingen en fietsroutes, geanimeerd met evocerende ‘vertellementen’.


Andere Feniks-activiteiten die nog worden voorzien in Diksmuide

De Feniks-Foto-Fietszoektocht (35 km), Feniks-Foto-Wandelzoektocht (3,5 km), Feniks verblijfsarrangementen, Feniks rondritten met bus,... , finissage op 15 november met voorstelling naslagwerk feniks Diksmuide.

TIP: De hele Feniks-periode zijn deze activiteiten ook op aanvraag mogelijk !

Contact

Toerisme Diksmuide

Adres
Grote Markt 68600Diksmuide
Tel.
051 79 30 50
E-mail
toerisme@diksmuide.be
Website
https://www.flandersfields.be/nl/feniks2020

Deel deze pagina