Gemeente Bezoek Diksmuide

Feniks 2020

Eind 1918 was het idyllische Diksmuide omgevormd tot een desolaat maanlandschap. De Eerste Wereldoorlog had dorpen en steden langs het front in de Westhoek weggeveegd. De velden oogden rampzalig door de vele granaatputten, mijnkraters, het oorlogsschroot, de stapels onontplofte munitie, loopgraven, bunkers en smalspoorlijnen.

Eind 1918 keerden de eerste inwoners terug, op zoek naar hun woonplaats. De eerste fronttoeristen zakten in steeds groten getale af. Een traditionele architectuur moest de sporen van de oorlog uitwissen en de Westhoek in al zijn schoonheid herstellen. De Westhoek herrees stilaan, als een Feniks uit zijn as.

In 2021, zowat een eeuw na het prille herstel, staan we vol bewondering stil bij de wederopbouw, na jaren aandacht voor oorlog en vernieling. Een beklijvende evocatie op de Grote Markt (25 mei 2022 o.v.), een begeesterende tentoonstelling in het stadhuis en het stadscentrum en een kalender vol ontdekkingstochten.

Dit is een kort overzicht van het aanbod van Feniks 2020 in Diksmuide. Scroll gerust verder naar beneden om de volledige teksten te bekijken:

  • Feniksexpo bij de dienst Toerisme, naast het stadhuis
  • 2 Feniksfietsroutes in Diksmuide
  • Fenikswandelroute in het stadscentrum
  • Feniksevocatie 25 mei 2022

FENIKS EXPO - OPEN

Het heropleven van de stad en de streek na 1918, was niet enkel een verhaal van herbouwen met stenen. Het is ook het herleven van mensen. Niet alleen huis en land waren zwaar geteisterd door de Eerste Wereldoorlog. Volg drie pioniers, prille, nieuwe Diksmuidelingen, hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen. Commissaris Focke wil de orde handhaven in dit verwoeste wilde westen, handelaar Missiaen laat de lade rinkelen door de eerste fronttoeristen en de jonge Celestine laat het leven openbloeien midden het verrijzende Diksmuide.

Volg hun verhaal en ontdek hun emotionele tocht doorheen de Expo Feniks Diksmuide.
Een niet te missen multi-mediale en multi-emotionele beleving.

De expo is van maandag t.e.m. zaterdag geopend van 10u tot 15u30. 

Op voorhand reserveren kan via feniks@diksmuide.be of 051/79 30 50 met vermelding van aantal personen en het uur van je bezoek. Meld je eerst aan bij onze dienst Toerisme, wij sturen je op weg naar de expo. Het dragen van een mondmasker is verplicht in de tentoonstelling.


Doorlopend: Feniksfietsroutes Diksmuide

De twee Feniks fietstochten (West - 39 km en Oost - 37 km) voeren je langs de 14 pittoreske dorpen rond Diksmuide. Onderweg ontdek je hoe deze kleine gemeenschappen zich na de oorlog terug rechten. Hoe de woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke op een andere plek heropgebouwd werden. De infoborden bij de dorpsonthaalpunten geven je de geschiedenis per dorp weer en tonen de wederopbouwtijd in het bijzonder.

Deze fietsroutes werden uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek.

Start: Toerisme Grote Markt 6, Diksmuide. (parkeer op de gratis centrumparkings in de buurt)

De gratis wegbeschrijvingen van deze themaroutes kan je hier onderaan de pagina downloaden of ophalen bij Toerisme Diksmuide.


Doorlopend: Fenikswandelroute Diksmuide

De erfgoedwandelroute Stadslink (3 km) Diksmuide krijgt in 2020 een extra Feniks-tintje.
Een elftal piramides op het circuit tonen exclusief beeldmateriaal over de wederopbouw van de stad na 1918. In het desolate puinlandschap zie je de eerste houten noodwoningen en winkeltjes opduiken. Aannemers en arbeiders gaan aan de slag om Diksmuide weer groots te maken. Door de massale steun van landgenoten en middelen van over de landsgrenzen, slaagt Diksmuide er in na vijf jaar tijd te schitteren als nieuwe stad.

Download gratis het kaartje van de wandelroute onderaan deze pagina of kom het halen bij Toerisme Diksmuide.

EVOCATIE ‘Feniks-Diksmuide: uit de as herrezen’¬†

= Verplaatst naar 25 mei 2022 (o.v.):

Op de Grote Markt brengen we de weerklank van drie getuigen van het eerste uur. Een exclusief evocatief spektakel over de wederopbouw EN het wonderbaarlijke heropleven van de stad tussen 1918 en 1926. Niet alleen huis en land waren totaal verwoest door de Eerste Wereldoorlog.

Drie pioniers, prille nieuwe Diksmuidelingen, brengen het verhaal van vele Diksmuidelingen en nieuwkomers. Herbeleef hun verhaal via onder meer de begeesterende live muziek, enscenerende acts en dans en beklijvende videoprojecties op de stadhuisgevel. Hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen.

Een niet te missen multi-mediale en multi-emotionele beleving. Gerenommeerde acteurs en muzikale sterren (namen volgen) staan samen met de Muziekkapel van de Marine garant voor een onvergetelijke avond !

Voorverkoop voor tickets zal pas volgend jaar starten. Het evenement werd uitgesteld naar 2022 door de coronamaatregelen.

Contact

Toerisme Diksmuide

Adres
Grote Markt 68600Diksmuide
Tel.
051 79 30 50
E-mail
toerisme@diksmuide.be
Website
https://www.flandersfields.be/nl/feniks2020

Deel deze pagina