Gemeente Bezoek Diksmuide

Erfgoeddag | zo 23 april

Een verhaal van zwarte katten en ’t swijnebesien…

theaterwandeling om 15u en 17u voor individuelen en gezinnen, inschrijven noodzakelijk

De 16de eeuw was één van de gruwelijkste periodes uit de Diksmuidse geschiedenis. Het was de eeuw van de epidemieën: pest, tyfus, de pokken, … Een tijd van hongersnood en rattenplagen. Van overstromingen en veestapels die werden verzwolgen. De mensen hadden angst voor ziekte, oorlog, dood en verdoemenis. Dit moest wel het werk van de duivel zijn. Mensen gedroegen zich als beesten bij het beschuldigen van elkaar. Bijgeloof tierde welig. Ga mee op pad met onze gids en ontdek de duistere geschiedenis van onze stad. Acteurs zorgen voor extra leven in de brouwerij en beestige brouwerijen waren en zijn er ook genoeg in de Diksmuidse geschiedenis. We zorgen tijdens jullie tocht voor duivels lekkere brouwsels en hartige hapjes om te bekomen van de schrik.

Start wandeling om 15 uur en om 17 uur bij de dienst voor Toerisme op de Grote Markt van Diksmuide. Duur: ongeveer 2 uren.

Plaatsen zijn beperkt. Inschrijven noodzakelijk, meer informatie binnenkort op deze pagina.

De Rijkslandbouwschool en haar boeiende geschiedenis

rondleidingen om 14u en 15u

Het provinciedomein IJzerboomgaard mag je tijdens je bezoek aan Diksmuide niet overslaan. Het groene domein bevindt zich aan de voet van de IJzertoren en op wandelafstand van de Grote Markt. Laat de kinderen ravotten of haal het kind in jezelf naar boven in de avontuurlijke natuurspeelzone. Verderop in het domein vind je een hoeve met kinderboerderij. Deze hoeve was vroeger de Rijkslandbouwschool waar landbouwers en slagers in opleiding de kneepjes van het vak leerden. Voormalig leerkracht en liefhebber van erfgoed Jean-Pierre Jensen neemt jullie op sleeptouw door de boeiende geschiedenis van deze hoeve.

rondleidingen om 14u en 15u, duur: ongeveer 1 uur

Start op het binnenplein van de hoeve, IJzerdijk 41, 8600 Kaaskerke

Gefladder in het donker 

vanaf 13.30 uur

Naar aanleiding van het thema ‘Beestig’ stelt Bezoekerscentrum de Blankaart een vleermuiskelder open, gekoppeld aan een gidsbeurt rond vleermuizen en wat historische info over het kasteel van de Blankaart. Extra randactiviteiten in thema worden voorzien in het park.

Plaatsen zijn beperkt – inschrijven wenselijk - meer info en inschrijven via deze link.
Bezoekerscentrum de Blankaart, Iepersesteenweg 56, 8600 Woumen

Benieuwd naar andere activiteiten beestige erfgoedactiviteiten? 

Bekijk hier andere gratis activiteiten in Alveringem, Houthulst en Lo-Reninge. 

Contact

Dienst cultuur, evenementen en erfgoed

Adres
8600Diksmuide
Tel.
051 79 30 60
E-mail
evenementen@diksmuide.be
Website
https://erfgoeddag.be/

Wanneer?

Zondag 23 april 2023.

Waar?

  • centrum Diksmuide
  • hoeve op provinciedomein de IJzerboomgaard, IJzerdijk 41, 8600 Kaaskerke
  • bezoekerscentrum de Blankaart, Iepersesteenweg 56, 8600 Woumen

Prijs

Gratis deelname

inschrijven is noodzakelijk voor "Een verhaal van zwarte katten en 't swijnebesien" en wenselijk voor de gidsbeurt "Gefladder in het donker (Blankaart)" wegens beperkte plaatsen. 

Deel deze pagina