Gemeente Bezoek Diksmuide

Duitse militaire begraafplaats

In de Diksmuidse deelgemeente Vladslo, aan de rand van het Praetbos, bevindt zich één van de grootste Duitse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. Deze rustplaats voor 25.645 gesneuvelde Duitse soldaten ontroert niet alleen door de ingetogenheid, maar ook door de aanwezigheid van de wereldberoemde beelden ‘Het Treurend Ouderpaar’ van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Zij ontwierp deze sculpturen uit verdriet en liefde voor zoon Peter. Hij sneuvelde op 18-jarige leeftijd nabij Diksmuide tijdens de Grote Oorlog 1914-1918.

Het treurende Ouderpaar geeft gestalte aan het grenzeloze verdriet dat de oorlog berokkende. Het beeld is uitgegroeid tot een monument voor alle doden, van alle nationaliteiten, die als slachtoffer vielen in de oorlog. Het symboliseert het universeel verdriet van alle ouders die een kind verloren door het oorlogsgeweld.

Verken ook de omgeving van de begraafplaats in een mooi stukje Praetbos. Een ommetje van 2,5 km brengt je bij de Praetboshoeve, een speciale gedenkmuur en enkele bunkertjes, getuigen van het Duitse kampement van 100 jaar geleden. 

Op advies van het Team Cultuurgoederen van het Departement Cultuur-Jeugd-Media Vlaanderen werd dringend overgegaan tot een tijdelijke afdekking van de beeldengroep in Vladslo, niet alleen om deze te beschermen tegen de winterse weersomstandigheden maar ook en vooral om verdere beschadiging het jaar door te voorkomen. Een timing is nog onbekend, maar zoals het er nu voor staat blijven de beelden dus ingepakt tot nader order.

Contact

Duitse militaire begraafplaats

Adres
Houtlandstraat 38600Diksmuide - Vladslo

Er is een app beschikbaar die je uitleg geeft over de begraafplaats. Download de app gratis via: 

Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.shoutrlabs.shoutrboxxapp.volksbund&hl=nl

Apple Store: https://itunes.apple.com/be/app/digitale-begraafplaats/id1039690990?l=nl&mt=8 

Deel deze pagina