Gemeente Bezoek Diksmuide

Beschreven Land: Clem Schouwenaars

Het project Beschreven Land toont het landschap van de IJzervallei door de ogen van kunstenaars, fotografen en schrijvers.

De eerste editie vond plaats tijdens de zomer van 2022 en was integraal gewijd aan de auteur Clem Schouwenaars (1932 – 1993) die van 1970 tot 1988 in onze streek woonde en werkte. De seizoenen (1972) - Schouwenaars’ bekendste werk – speelt zich integraal af in het dorpje Oostkerke (Diksmuide). 

Samen met Jan Van Herreweghe (gewezen bibliothecaris van Harelbekeà programmeerden we een reeks activiteiten: een permanente fiets- en wandelroute, tentoonstellingen, een beelden- en poëzieroute, concerten en lezingen.

Op de website vind je gevarieerde informatie over de schrijver en het landschap. De fiets- en wandelroute is ook vandaag nog te volgen.

De brochures zijn te koop bij de diensten voor toerisme van Diksmuide, Lo-Reninge, Veurne en Alveringem.

Permanente thematische fietsroute: Diksmuide - Lo - Veurne

Permanente wandelroute: Lampernisse - Oostkerke - Oudekapelle

Deze routes laten je het landschap beleven door de ogen van Clem Schouwenaars.

Je komt op plekken die een rol speelden in het leven en werk van de schrijver. Behalve zorgvuldig uitgekozen citaten lees je onderweg in de brochure interessante informatie over het landschap van vandaag, haar fauna en flora.

Lezers van het werk van Schouwenaars zullen heel wat referenties en landschappen ontmoeten die de schrijver met woorden verbeeldde. Ook wie het werk niet kent, zal de route op een bijzondere manier beleven en wellicht zin krijgen om Schouwenaars’ boeken en gedichten te ontdekken.

Fietsroute

Via het knooppuntennetwerk fiets je door het landschap van Diksmuide, Lo, Alveringem en Veurne. Je kan kiezen tussen volgende afstanden:

- 42,2 km: Diksmuide-Lo
- 56,1 km: Diksmuide-Lo-Veurne
- 74,2 km: Diksmuide-Lo-Houtem/De Moeren-Veurne

Wandelroute

Deze route focust op het polderlandschap van Lampernisse (start), Oostkerke en Oudekapelle. 

- Basisroute: 10 kilometer.
- Uitbreiding naar Oostkerke: heen en terug, totaal 3 kilometer.
- Uitbreiding naar Oudekapelle: heen en terug, totaal 2 kilometer

Contact

CO IJzervallei

Adres
Woumenweg 1008600Diksmuide
Tel.
051 97 04 07
Website
https://www.co-ijzervallei.be/expo/clem-schouwenaars

Beide brochures (fietsroute en wandelroute met extra info) zijn te koop aan 3 euro per brochure of 5 euro voor beide samen bij Toerisme Diksmuide, Lo, Veurne, Alveringem, café Zannekin Lampernisse en Aurelia Lo.

Alle info op www.co-ijzervallei.be/expo/clem-schouwenaars en https://www.facebook.com/groups/806837246700448

Deel deze pagina