Gemeente Bezoek Diksmuide

Beschreven Land 2022: Clem Schouwenaars

Het project Beschreven Land toont het landschap van de IJzervallei door de ogen van kunstenaars, fotografen en schrijvers. In 2022 gaan we in Diksmuide, Alveringem, Veurne en Lo-Reninge op pad met Clem Schouwenaars. Beschreven Land schotelt je een uitgebreid activiteitenprogramma voor.

Een fiets- en wandelroute, tentoonstellingen, een beelden- en poëzieroute, concerten, lezingen, … Er is voor elk wat wils. Beschreven Land combineert de vergeten schrijver Clem Schouwenaars met het landschap, kunst en cultuur van vandaag.

Lezers van het werk van Schouwenaars zullen tijdens het project heel wat referenties herkennen. Wie het werk niet kent, zal door het programma misschien wel zin krijgen om Schouwenaars’ boeken en gedichten te ontdekken.

Inwoners en bezoekers worden dankzij dit project vast (opnieuw) verliefd op Diksmuide en de Westhoek.

Thematische fietsroute: Diksmuide - Lo - Veurne

Thematische wandelroute: Lampernisse - Oostkerke - Oudekapelle

Doorlopend vanaf 7 mei 2022

Deze routes laten je het landschap beleven door de ogen van Clem Schouwenaars.

Je komt op plekken die een rol speelden in het leven en werk van de schrijver. Behalve zorgvuldig uitgekozen citaten lees je onderweg (brochure en tijdelijke infoborden) interessante informatie over het landschap van vandaag, haar fauna en flora.

Lezers van het werk van Schouwenaars zullen heel wat referenties en landschappen ontmoeten die de schrijver met woorden verbeeldde. Ook wie het werk niet kent, zal de route op een bijzondere manier beleven en wellicht zin krijgen om Schouwenaars’ boeken en gedichten te ontdekken.

 

Fietsroute

Via het knooppuntennetwerk fiets je door het landschap van Diksmuide, Lo, Alveringem en Veurne. Je kan kiezen tussen volgende afstanden: 35,5 km - 56,1 km - 74,2 km 

Van 1 mei tot 15 september staan er onderweg panelen die extra inhoudelijke duiding geven.

 

Wandelroute

Deze route focust op het polderlandschap van Lampernisse (start), Oostkerke en Oudekapelle. 

Basisroute: 10 kilometer.

Uitbreiding naar Oostkerke: heen en terug, totaal 3 kilometer.

Uitbreiding naar Oudekapelle: heen en terug, totaal 2 kilometer

Beide brochures zijn te koop aan 3 euro per brochure of 5 euro voor beide samen: toeristische diensten Diksmuide, Lo, Veurne, Alveringem, café Zannekin Lampernisse, Aurelia Lo.

 

Lees De Seizoenen met De Leesclub Diksmuide o.l.v. Marc Vandenbussche

21 juni om 19u30 - Leeszaal bibliotheek Diksmuide

Speciaal voor het project Beschreven Land is er op dinsdagavond 21 juni een extra editie van de leesclub van de bibliotheek van Diksmuide. Moderator Marc Vandenbussche zal samen met de deelnemers inzoomen op de roman De Seizoenen

bibcontact@diksmuide.be, 051 79 32 90 - gratis

 

Transitions

23 - 26 juni - Kortestraat 3, Lampernisse

23/6 vanaf 18 uur, 24/6 vanaf 14 uur, 25 en 26/6 van 10 tot 19 uur

Beeldende mijmeringen rond De seizoenen met Matthieu Lobelle (beelden) en Anne Vanoutryve (schilderijen). Gratis

 

Clem, met Brassens overGoten:

26 juni om 15u en 18u - Kortestraat 3, Lampernisse

Huiskamerconcert met muziek van Georges Brassens en KoR van der Goten, twee muzikanten met wie Schouwenaars een bijzondere band had.
Gebracht door Daan Vanoutryve en Kris Demets. Gratis. Reserveren aanbevolen via www.cckruispunt.be.

 

Fotowand met portretten Clem

26 juni - 26 augustus - De Fot'oeil - IJzerdijk 22, Diksmuide

In dit gezellige praatcafé langs de IJzer kan je een uitgebreide collectie fototoestellen en ander fotografie-materiaal zien die 100 jaar fotografie samenvatten.
In het kader van Beschreven Land 2022 is de expowand deze zomer gewijd aan foto’s en portretten uit het leven van Clem Schouwenaars. Gratis

 

Tentoonstelling De Seizoenen

26 juni - 26 augustus - Dorpshuis De Seizoenen - Lampernisse

Deze tentoonstelling vertelt je alles wat je wil weten over de roman De Seizoenen van Clem Schouwenaars: personages, locatie, interpretatie… De hedendaagse fotografen Mieke Gunst en Mathieu Aras lieten zich tijdens de voorbije maanden inspireren door het boek en het landschap. Deze kunstenaars observeren het licht, de stilte is hun leidraad. Het resultaat zijn prachtige tot de verbeelding sprekende beelden die nog lang nazinderen. Gratis

 

Beelden- en Poëzieroute in het teken van Clem Schouwenaars

8 juli - 11 september - centrum Lo

In de Sint Pieterskerk van Lo kun je tijdens de beelden- en poëzieroute werken zien van Paul Pattyn, Robie Van Outryve, Anne Vanoutryve en Frans Vercoutere die geïnspireerd zijn door het werk van Clem Schouwenaars.

Ook worden langs de route een aantal gedichten van Clem Schouwenaars gepresenteerd.

Gratis. www.lo-reninge.be/visit

 

In de sporen van Clem gebracht door Hugo Verstraeten (poëzie), Brecht Verstraeten (muziek) en Tom Durie (voordracht)

29 juli om 20u - Sint-Veerlekerk – Oostkerke

Behalve het schrijven ‘over’ Clem Schouwenaars, is er tegelijk een spreken ‘naar’. Een soort associatie met, het creëren van een wereld als equivalent van die welke Schouwenaars moet hebben ontmoet wanneer hij begin de jaren 70 de Westhoek ontdekte. Een wereld vol landschap en mensen, beheerst door de wetmatigheid van de seizoenen: krachten die buiten ons liggen en ons lot dwingend bepalen. Brecht Verstraeten (gitaar) en Hugo Verstraeten (gedichten) brengen een equivalente werkelijkheid in beweging. Omdat ze er in geboren werden, leven en werken. Een wereld die ook de romancier beroerde wanneer hij De Seizoenen schreef: een ‘Clem Schouwenaars revisited’. Tom Durie leest voor uit onder meer de bundel Schaduw der dwaling (1974) van Clem Schouwenaars. 10 euro via www.cckruispunt.be

 

Clem door de ogen van: Ludo Geloen (muziek) en Geert De Kockere (haiku's)

27 augustus om 20u - Dorpshuis De Seizoenen – voormalige kerk Lampernisse 

Haikudichter Geert De Kockere en musicus Ludo Geloen vergasten je op een improvisatieconcert met poëzie en muziek rond schrijver Clem Schouwenaars. De haiku’s en de geïmproviseerde muziek op harmonium zijn geïnspireerd op het werk en de muzikale voorkeur van Clem. Geert brengt haiku’s op aangeven van woorden uit het publiek en met een knipoog naar Schouwenaars, waarop Ludo dan verder improviseert via thema’s van Bach en vele andere componisten waar Clem van hield. Een intieme en verrassende avond op een sfeervolle locatie.

10 euro via www.cckruispunt.be

 

Lezing Jan Van Herreweghe: Clem Schouwenaars, een vergeten schrijver?

6 juli om 20u - OC Volcraven – Oostkerke-Diksmuide (Focus op De seizoenen)
30 september om 19u30 - Aurelia - Weststraat 17, Lo
18 oktober om 19u30 – Bibliotheek - Sint Denisplaats 16, Veurne

De Vlaamse schrijver Clem Schouwenaars (1932-1993) was in de jaren 70 en 80 een van de meest gelezen schrijvers in Vlaanderen. In de openbare bibliotheken werden zijn boeken verslonden en dienden zij, wegens veelvuldig gebruik, in meerdere exemplaren aangekocht te worden. Maar bijna 30 jaar na zijn overlijden is zijn werk zo goed als vergeten. Het is het lot van vele schrijvers.

Verleden jaar kreeg bibliothecaris Jan Van Herreweghe de vraag wat vandaag nog de waarde is van het oeuvre van Clem Schouwenaars. Daarop begon hij de boeken van Schouwenaars te (her)lezen en raakte hij geïnteresseerd in diens leven, praatte hij met verschillende mensen, richtte hij een Facebookgroep op, ging hij opzoekingen doen in archieven, dweilde hij antiquariaten af om zijn collectie aan te vullen … en realiseerde hij een powerpoint met een 140-tal dia’s over leven en werk. Een bewogen leven. Doorspekt met een oorlogstrauma, de dood van zijn vader en moeder, een scheiding, talrijke vrouwen, een passionele relatie, zelfmoordpogingen, drank, roken … kortom een bewogen leven. 5 euro.

Alle info op www.co-ijzervallei.be/expo/clem-schouwenaars en https://www.facebook.com/groups/806837246700448

Contact

CO IJzervallei

Adres
Woumenweg 1008600Diksmuide
Tel.
051 97 04 07
Website
https://www.co-ijzervallei.be/expo/clem-schouwenaars

Deel deze pagina